Video

ARoS Public tager kunsten til nye højder

Invio var på besøg hos kunstmuseet ARoS i Aarhus for at opleve det moderne forsamlingshus, der åbnede i 2016 – ARoS Public.

30. nov 2017

ARoS Public befinder sig på niveau 3 på kunstmuseet, og huser både værksteder, et atelier, en salon og et auditorium. Det nye tiltag bidrager til at opleve kunst på en ny måde, da gæster blandt andet får mulighed for at komme helt tæt på udøvende kunstnere. ARoS Public søger derved at udvide museumsrummet og opbløde grænserne mellem gæsterne og kunsten.

Foruden værksteder og atelier har ARoS også investeret i tre ’digitale stationer’: Blikfangeren, Portrætmaskinen og Kommentatorboksen. De digitale stationer, som er udviklet i samarbejde med Local Projects fra New York, giver ligeledes gæster en involverende og ny oplevelse af kunsten.

Blikfangeren gør brug af eyetracking-teknologi, der registrerer, hvordan gæster betragter et kunstværk. Dette giver gæsterne indsigt i, hvilke detaljer de fokuserer på i et kunstværk i forhold til andre.

I Portrætmaskinen får gæsterne rollen som enten model eller kunstner. Gæsten poserer på den ene side af den transparente OLED skærm, hvorefter en computer registrerer dele af kroppen, og kommer med forslag fra ARoS’ kunstsamling, som matcher gæsten positur. Herved er det gæsternes opgave at udvælge og tilpasse hvilke dele af en række kunstværker, der passer bedst på gæsten. Når gæsterne er tilfredse med deres værk, har de mulighed for at få det sendt hjem per mail.

Kommentatorboksen har til formål at få gæsterne til at snakke med hinanden om kunsten. To eller flere gæster sætter sig ind i boksen, hvor de får stillet et spørgsmål til at igangsætte dialogen. Imens gæsterne snakker, bliver de optaget både på video samt via tale-til-tekst teknologi. Sessionen ender i en lille video, som plukker indtryk fra diskussionen gennem billeder og tekst. Video kan efterfølgende tilsendes per mail, hvorfor den fungerer som et minde for gæsterne.

Formidlingschefen Marianne Grymer Bargeman, der har stået bag ARoS Public, udtaler: ”Tankerne bag vores digitale stationer var at engagere folk, og få vores publikum til at være aktive deltagere i stedet for passive iagttagere af kunst. Vi ønsker at få folk til at tale sammen og skabe et sted, hvor endnu flere opholder sig endnu længere tid sammen med kunsten.”

I ovenstående video fortæller Marianne om hvilke overvejelser, der er værd at gøre, når man vil implementere ny teknologi. Du har også mulighed for at se Marianne demonstrere de digitale stationer via linket nederst i artiklen.

ARoS Publics digitale stationer formår at give gæsterne nye sociale oplevelser af kunsten. Der lægges i den grad op til at eksperimentere og lege med kunsten, hvilket ikke ses ofte på den type museer. Desuden giver ARoS også muligheden for at forlænge oplevelsen for gæsterne, da de kan få tilsendt deres kunstværker per mail. Alt i alt er ARoS Public og deres digitale stationer et spændende og nytænkende eksempel på oplevelsesteknologier og bestemt et besøg værd i forhold til at blive klogere på, hvordan digitale teknologier kan anvendes til at fremme indlevelse, forståelse og oplevelser for på den måde åbne kunsten op for publikum på nye måder.

Se Marianne demonstrere de digitale stationer her:

https://www.youtube.com/watch?v=Jxqe7VjSpGo